Inspectie van klimmaterieel voor veiligheid en een langere levensduur

Klimmaterieel, zoals trappen, ladders en rolsteigers, is onmisbaar voor veel werkzaamheden, maar werken op hoogte brengt ook gevaren met zich mee. Om de kans op ongevallen op de werkvloer de verkleinen is het dan ook noodzakelijk om uw klimmaterieel regelmatig te laten inspecteren. Zo weet u zeker dat u altijd gebruikmaakt van aantoonbaar goed onderhouden materieel. Keuring Service Limburg vertelt u graag meer over de periodieke inspecties en staat klaar om bij uw bedrijf in Urmond of omgeving langs te komen.

De wetgeving omtrent klimmateriaal


Veiligheid op de werkplaats is natuurlijk essentieel. Daarom staat in de Arbowet vastgelegd dat de werknemer veilige arbeidsmiddelen beschikbaar moet stellen aan de werknemer. In het Arbobesluit staat dit verder uitgelegd: de arbeidsmiddelen moeten deugdelijk zijn en zo geplaatst zijn om gevaarlijke situaties, zoals omvallen of brand, zoveel mogelijk te voorkomen. Bij klimmaterieel als ladders, trappen en rolsteigers kan een verkeerde plaatsing verschuiven, kantelen of omvallen tot gevolg hebben.

Uw klimmaterieel moet daarnaast aan minimale beschermingsniveaus voldoen. Voor ladders (zowel op de werkplaats als ladders voor particulier gebruik) is dit het Warenwetbesluit draagbaar klimmaterieel. Ook buitenlandse normen mogen aangehouden worden, mits deze minstens net zo streng zijn. Houd er tenslotte rekening mee dat de meeste ongevallen met klimmaterieel veroorzaakt worden door onjuist gebruik; niet ondeugdelijk materieel. Het is dus essentieel dat iedereen op de hoogte is van de juiste werkmethodes.

Periodieke inspectie van ladders, trappen en rolsteigers

Om problemen door ondeugdelijk materieel te voorkomen bent voor de Arbowet u verplicht om uw klimmaterieel en persoonlijke valbeveiliging minimaal jaarlijks te laten inspecteren. Ladders, trappen en rolsteigers zijn immers ondergeving aan slijtage, vooral als ze intensief worden gebruikt of in extreme omstandigheden. In zulke gevallen is het een goed idee om vaker voor een inspectie te kiezen.

Verder kunt u de kans op onveilige situaties verkleinen door zelf voor elk gebruik het materieel na te kijken. Let er hierbij op dat de sloffen van de ladders niet versleten zijn om wegglijden te voorkomen, en dat het profiel niet van de aluminium bomen is gesleten. Maakt u gebruik van een rolsteiger? Controleer dan dat er geen deuken in de staander zitten, omdat deze het frame veel zwakker maken. Als u beschadigingen en slijtage tijdig ontdekt, kan uw klimmaterieel in veel gevallen hersteld worden. Dit is dus niet alleen veiliger, maar kan u ook geld besparen en de levensduur van het materieel verlengen.

Deskundige en aantoonbare inspecties

Het is belangrijk dat u uw klimmaterieel laat inspecteren door goed opgeleide inspecteurs. De gecertificeerde keurmeesters van Keuring Service Limburg uit Urmond inspecteren uw materieel op locatie in heel Limburg en Brabant. Ladders en trappen worden gekeurd volgens NEN 2484 en rolsteigers volgens NEN 2718. Voldoet uw materieel aan deze normen, dan schrijven wij een certificaat uit. Afgekeurde onderdelen repareren of vervangen wij zo veel mogelijk ter plekke, zodat u uw werkproces niet te lang hoeft te onderbreken.

Wilt u meer weten of meteen een afspraak maken voor een inspectie van uw klimmaterieel in Urmond of omgeving? Neem contact op met Keuring Service Limburg.

0
Feed

Keuring Service Limburg
Odalaan 64 
6129 HZ Urmond 


KvK: 50064584

Contactgegevens: 

 046 - 433 8209

06 - 19983956

 info@keuringservicelimburg.nl

     Privacyverklaring

Openingstijden: 

Maandag - Zaterdag 08:00 - 20:00

Zondag Gesloten

Kies voor bedrijfsveiligheid. Kies voor de periodieke keuring van Keuring Service Limburg.